Qui soc

Vaig néixer a Còrdova (Espanya) l’any 1969. Doctor en astrofísica, investigador en actiu al camp de l’astronomia observacional i experimentat comunicador científic, combino l’activitat acadèmica en ciència bàsica amb l’acció divulgativa en els contextos i formats més variats.

El meu interès per la ciència començà quan era molt jove. Vaig cursar els estudis de llicenciatura en física (1987-1992) a les universitats de Granada i Barcelona, i em vaig doctorar per aquesta darrera universitat el 1998 amb una tesi doctoral sobre astrometria i fotometria de cúmuls estel·lars oberts.

Vaig ser professor associat a la Universitat de Barcelona. Posteriorment vaig exercir com a investigador contractat al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA) i a l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (CSIC). he treballat com a astrònom resident a l’Observatori de Calar Alto, amb responsabilitats en la coordinació de l’equip humà, coordinació de l’execució d’observacions, planificació, configuració d’instruments, manteniment i nous desenvolupaments instrumentals. He realitzat contribucions destacades de caràcter teòric, tècnic i normatiu a l’estudi i protecció de la qualitat del cel nocturn. Ara formo part de l’equip docent del Departament de Física de la Universitat de Còrdova.

Alhora, exerceixo com a vice-Coordinador Nacional de Divulgació (vice-NOC) per a Espanya de l’Oficina per a la Divulgació de l’Astronomia de la Unió Astronòmica Internacional.

Soc autor de llibres acadèmics, de text i divulgatius. Mantinc una activitat notable en l’àmbit de la comunicació de la ciència en mitjans escrits, digitals, ràdio i televisió. He estat implicat en la concepció, disseny, desenvolupament, coordinació i gestió d’instal·lacions d’astronomia observacional: Parc Astronòmic del Montsec, xarxa de telescopis robòtics del Centre d’Astrobiologia, Observatori de Calar Alto (vaig exercir com a cap del departament d’astronomia i a més, durant uns anys, hi vaig ser responsable de comunicació).

Posseeixo experiència docent a nivell universitari, en ensenyament secundari i en formats no reglats (cursos d’estiu, seminaris, conferències, cursets, etc.).

Formo part de la comissió CB7 de la Unió Astronòmica Internacional per a la protecció de llocs d’observació existents i potencials. També soc membre de la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre Contaminació Lumínica (REECL), de la Societat Espanyola d’Astronomia (SEA), de l’Agrupació Astronòmica de Còrdova (AAC), de l’Associació del Professorat de Còrdova per la Cultura Científica (APCCC), de Cel Fosc: Associació contra la Contaminació Lumínica, i de ARP-Societat per a l’Avenç del Pensament Crític (ARP-SAPC).