Ciència_,  Educació

L’astronomia, de la prehistòria a Newton

Recuperem avui els apunts d’un dels cursos de la 20a Escola d’Estiu de Formació Professional de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Politècnica de Catalunya. El material que ofereixo inclou només la meva contribució al curs, amb els capítols: Arqueoastronomia. La Grècia antiga. Ptolemeu i l’astronomia medieval. Copèrnic, Galileu i Kepler.

La part sobre Ptolemeu i l’astronomia medieval incorpora una adaptació en llengua catalana de continguts relacionats amb el curs de doctorat «Introducción a la lectura del Almagesto», en una demostració més de les possibilitats infinites del reciclatge de material divulgatiu i de comunicació, tant textual com gràfic. De tota manera, em sembla evident la conveniència que hi hagi continguts d’aquesta mena en català i aquí els teniu, per al vostre ús de qualsevol mena, només esmentant-ne la font. També deixo per aquí les figures en alta resolució.

Tot i que he decidit mantenir els apunts en el seu estat original, trobo important insistir en la conveniència de llegir la pàgina afegida al començament, amb el títol «Actualització segle XXI: Stonehenge i l’astronomia».

Amb relació a això mateix, suggereixo consultar l’informe «Información de contexto sobre eclipses y Stonehenge y sobre Stonehenge como observatorio astronómico» (per tal d’accedir al contingut cal conèixer, però, la llengua romànica dels veïns).

 

L’astronomia, de la prehistòria a Newton (apunts del curs de formació professional)

Figures del document anterior

Información de contexto sobre eclipses y Stonehenge y sobre Stonehenge como observatorio astronómico (en castellà)